Grön transportkyla för grön mjölk

Ytterhälla Transport slirar inte på hållbarheten när företaget distribuerar Arlas mejerivaror. Med fossilfria fordon och kylaggregat har man optimerat sina transporter från start till mål.

Med en far som var mjölkåkare var mejeritransporter en naturlig väg att gå för Jan Thunberg. Idag driver han familjeföretaget Ytterhälla Transport, där även frun Anneli och sonen Mattias är verksamma. Basen är Västerås och därifrån rullar 10-talet bilar varje vecka för att transportera Arlas varor från mejerier till terminaler, butiker och restauranger.

– Vi är ett riktigt familjeföretag och delar oftast uppgifterna mellan varandra, säger Jan Thunberg.

Grön tävling

Miljöarbete är en röd tråd i verksamheten och samtliga fordon i företaget är helt fossilfria. Chaufförernas förmåga att köra miljövänligt registreras med appar och fartbegränsning har ställts in på 82 km/h.
– Det blir en form av spontantävling i att köra miljövänligt och det tjänar alla på, säger Jan Thunberg.

De högt ställda miljökrav som Arla har på sina egna fordon gäller också för Ytterhälla Transport. Ett led för att uppfylla det, förutom att köra med fossilfria bränslen, är att använda miljövänliga kylaggregat som drivs med hydraulik och el.

­– Vi har flera Hultsteins-aggregat sen tidigare och vi kommer även att ha det på våra nya bilar som är på ingång. På så sätt får vi ett rent aggregat istället för en variant som förbränner ett par liter diesel varje timme.

Fossilfritt utan krångel

Jan och hans chaufförer täcker in regionerna runt Västerås och Örebro, samt södra Dalarna. Driftsäkerhet och miljö kommer även i fortsättningen vara ett starkt fokus för Ytterhällas verksamhet.
– För oss finns inget alternativ, utan vi ska alltid vara fossilfria. Men förutom miljöaspekten är Hultsteins aggregat även bra i sin enkelhet. Det är färre saker som kan krångla och reparationskostnaderna blir mindre. Man vinner på det hela vägen!

Kontakta oss